• Αρχική
  • Η Κοινότητά μας
  • Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή

Τοποθεσία

Τριάντα περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού σκαρφαλωμένο πάνω σε λόφους το Πισσούρι είναι το 3ο μεγαλύτερο διοικητικά χωριό της επαρχίας Λεμεσού και το 10ο σε πληθυσμό. Η έκτασή του περικλείει τα σύνορα Λεμεσού-Πάφου, συνορεύει με τα χωριά Αλέκτορα, Αυδήμου και Πλατανίσκια  καθώς και μια μεγάλη ακτογραμμή σχεδόν 10 χιλιομέτρων στα νότια. Στο δυτικό του τμήμα παρά το Κάβο Άσπρο καλύπτεται από πυκνό πευκόδασος,  που είναι το Νοτιότερο του νησιού, ενώ την χλωρίδα της περιοχής συμπληρώνουν αμπελώνες, χαρουπιές, ελιές καθώς και μια πληθώρα Μεσογειακής βλάστησης. 

Ονομασία

Η αρχαία πόλη “Βοόσουρα”, η οποία τοποθετείται στα όρια της περιοχής του χωριού, είναι μια πιθανή προέλευση της ονομασίας του Πισσουριού, όπως αναφέρει ο αρχαίος ιστορικογεωγράφος Στράβων. Επίσης, κάποια γεγονότα που συνέβησαν σε  πολύ σκοτεινές νύχτες μπορεί να έδωσαν στο χωριό το όνομά του, αφού στην κυπριακή διάλεκτο η λέξη “πισσούρι” σημαίνει κατασκότεινο. Σύμφωνα με μια παράδοση, 300 “Αλαμάνοι” άγιοι που ήρθαν στην Κύπρο για ασκήτευση από την Παλαιστίνη, αγκυροβόλησαν στο Πισσούρι  κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκοτεινής νύχτας. Σε μια άλλη παράδοση, αναφέρεται ότι οι Αγίοι Πατέρες που καταδιώκονταν στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, συναντήθηκαν στην περιοχή αυτή μια σκοτεινή νύκτα. Τελικά πιστεύεται ότι η ερμηνεία της ονομασίας του χωριού είναι πιο απλή. Κάποτε στην περιοχή παραγόταν πίσσα και έτσι πήρε το χωριό το όνομα του. Η πίσσα των πεύκων πρέπει να παραγόταν στην περιοχή κατά την Βυζαντινή περίοδο και κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Προϊόντα

Το Πισσούρι δέχεται μια ετήσια βροχόπτωση που ανέρχεται στα 447 χιλιοστόμετρα. Η κύρια παραγωγή του είναι τα σταφύλια ποικιλίας “Σουλτανίνα” που παράγονται κυρίως στη μαγευτική κοιλάδα που επεκτείνεται μέχρι τον κόλπο Πισσουρίου. Επίσης καλλιεργούνται ελιές, χαρουπιές και λίγες αμυγδαλιές. 

Παγκύπρια γνωστό το χαλλούμι ‘’ Το Πισσουρκότικο’’ φτιαγμένο από 100% κατσικίσιο γάλα είναι προϊόν παράδοσης και ποιότητας της περιοχής, που λόγο της μορφολογίας και της χλωρίδας της περιοχής το γάλα που παράγεται είναι της υψηλότερης ποιότητας τόσο σε γεύση αλλά και σε ποσοστό λιπαρών που δίνουν μια εντελώς διαφορετική γευστική εμπειρία στο τελικό προϊόν. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχοντας στο νου τη παράδοση και τη ποιότητα του Πισσουρκώτικου Χαλλουμιού προωθεί τώρα την ανέγερση Μουσείου Χαλουμιού στην Κοινότητα όπου παράδοση, παρόν και μέλλον θα αναδεικνύονται.   

Πληθυσμός

Το χωριό γνώρισε συνεχή πληθυσμιακή αύξηση. Το 1881 οι κάτοικοι του ήταν 482 που αυξήθηκαν το 1931 σε 956 ( 860 Ελληνοκύπριοι και 96 Τουρκοκύπριοι) και το 1960 ανήλθαν στους 1072 (1053 Ελληνοκύπριοι και 19 Τουρκοκύπριοι). Μετά το 1964 και εξαιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακολούθησαν την τουρκοκυπριακή ανταρσία, οι λίγοι Τουρκοκύπριοι του Πισσουρίου εγκατέλειψαν το χωριό τους και μετακινήθηκαν σε γειτονικά αμιγή τουρκοκυπριακά χωριά, στο πλαίσιο οδηγιών της Άγκυρας για δημιουργία στη Κύπρο ισχυρών τουρκοκυπριακών θυλάκων. Το 1973 όλοι οι  Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του Πισσουρίου  ήταν 1030. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού συμπεριλαμβανομένων και των ξένων μόνιμων κατοίκων του χωριού ανέρχονται στους 1800.

Τουριστική ανάπτυξη

Από την δεκαετία του 1980 η περιοχή Πισσουρίου ξεκινά να εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό κέντρο της επαρχίας Λεμεσού αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Μετά την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pissouri Hotel , το σημερινό Columbia resort, στο Κόλπο Πισσουρίου και με σύμμαχο τα πεντακάθαρα νερά, τη τοπική φιλοξενεία καθώς και το μαγευτικό τοπίο η περιοχή φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ξένων αλλά και ντόπιων παραθεριστών.

Ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά χωριά, διαμερίσματα καθώς και ενοικιαζόμενες οικίες αλλά και πληθώρα εστιατορίων που καλύπτουν όλα τα γαστρονομικά γούστα, μετέτρεψαν τον γραφικό κόλπο Πισσουρίου αλλά και τον πυρήνα της Κοινότητας σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο.  

Η δε γειτνίαση της Κοινότητας με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το Κούριο, με γήπεδα γκόλφ καθώς και με το αεροδρόμιο Πάφου, αλλά και η σχετικά μικρή απόσταση με τα αστικά κέντρα της Λεμεσού και της Πάφου, καθιστούν το Πισσούρι μια  αξιόλογη τουριστική περιοχή με τεράστιες προοπτικές.

Η παραλία Πισσουρίου, η οποία και βραβεύεται κάθε χρόνο με το τιμητικό τίτλο της Γαλάζιας σημαίας, είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα βότσαλα εναλλάσσονται με πυκνή άμμο και η παραλία με τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά προστατεύεται νοερά από το Κάβο Άσπρο και τη Μελάντα.

Στη περιοχή μπορεί ο επισκέπτης να εξασκηθεί στα θαλάσσια σπόρ, να περπατήσει στον παραλιακό πεζόδρομο, να γυμναστεί στο ανοικτό κοινοτικό γυμναστήριο και να χαλαρώσει στις ξαπλώστρες παρέα με το Μεσογειακό ήλιο.

Στον πυρήνα του χωριού ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί με την γραφική πλακόστρωτη πλατεία, θα δοκιμάσει τους καλύτερους μεζέδες στις τοπικές ταβέρνες, θα απολαύσει παραστάσεις στο κοινοτικό αμφιθέατρο και θα εντυπωσιαστεί από τη θέα που απλώνεται από τη κοιλάδα των Λινιδιών, το δάσος των Ορειτών, τη δυτική επαρχία Λεμεσού μέχρι το Τρόοδος.

Φωτογραφίες

Powered by Technomart