• Αρχική
  • Υπηρεσίες
  • Κομποστοποίηση

Κομποστοποίηση

Πιλοτικό πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, πρωτοπόρο σε θέματα Περιβάλλοντος και κάτοχος του τίτλου της Περιβαλλοντικής Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2019, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει σαν βάση τον οικιακό κομποστοποιητή με απώτερο σκοπό τη μείωση της μάζας και του όγκου των οργανικών αποβλήτων από τα οικιακά απόβλητα της Κοινότητάς.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του προγράμματος θα επιχορηγηθούν με την αγορά οικιακού κομποστοποιητή 20 νοικοκυριά της Κοινότητας με μεγάλο όγκο οργανικών αποβλήτων για μετατροπή αυτών των αποβλήτων σε κόμποστ μέσα από τον κομποστοποιητή που θα τοποθετηθεί στην αυλή των νοικοκυριών αυτών. Οι δικαιούχοι του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τομέα της κομποστοποίησης από τον Περιβαλλοντικό Σύμβουλο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλα Νικολάου σε συνεργασία με τους οργανισμούς ACPELIA (https://www.acpelia.org/) και ΑΚΤΗ (http://www.akti.org.cy/) και τον Δρα Μιχάλη Λοϊζίδη προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία η συνεχής λειτουργία οικιακών Κομποστοποιητών.

Επίσης θα πρέπει να συνεργάζονται με τον Περιβαλλοντικό Σύμβουλο του Κοινοτικού Συμβουλίου, απαντώντας κάποιες ερωτήσεις ανά τρίμηνο σε σχέση με την κομποστοποίηση, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη σειρά από αποτελέσματα μετά από την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε ολόκληρα τα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά της Κοινότητας Πισσουρίου.

Οι κομποστοποιητές θα μπορούν μέσα από αερόβια διαδικασία (με φυσικό αερισμό) να δημιουργούν τους απαραίτητους μύκητες, για τη μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε οργανικό χώμα. Το χώμα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους των συμμετεχόντων νοικοκυριών στο πιλοτικό πρόγραμμα ή οπουδήποτε αλλού. Εν ολίγοις πρόκειται για μια διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων σε χώμα με αυξημένα θρεπτικά συστατικά (κόμποστ), παρόμοια με τη διαδικασία που γίνεται στο χώνεμα του οργανικών αποβλήτων των ζώων.
Οι δικαιούχοι θα επιλεχτούν μέσα από τους ενδιαφερόμενους κάτοικους της Κοινότητας Πισσουρίου. Η δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να γίνει μέσα από τις φόρμες
google στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν και κάποιες ερωτήσεις για την πιο αντικειμενική επιλογή των τελικών δικαιούχων νοικοκυριών.
Κριτήρια επιλογής:
(α) το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα
(β) η προθυμία για συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύμβουλο του Κοινοτικού συμβουλίου Πισσουρίου
(γ) ο όγκος και η μάζα των οργανικών αποβλήτων του νοικοκυριού
(δ) το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον του νοικοκυριού
Μέσα από το Πιλοτικό πρόγραμμα θα έχουμε τα πιο κάτω ωφελήματα για τα νοικοκυριά της Κοινότητάς μας που θα επιλεγούν:
• Δωρεάν κομποστοποιητές σε οικιακό επίπεδο
• Μείωση της μάζας των οργανικών τους αποβλήτων
• Επιπλέον έκπτωση στο τέλος για συγκομιδή των σκουπιδιών τους μέσα από την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020
• Παραγωγή πρωτογενούς βιολογικού χώματος από τα νοικοκυριά για τον κήπο τους
• Παράδειγμα προς μίμηση για άλλα νοικοκυριά της Κοινότητάς μας

Στο σύνολο για την Κοινότητά μας και το Κοινοτικό Συμβούλιο θα υπάρχουν τα πιο κάτω ωφελήματα:
• Εφαρμογή μιας Πρωτοπόρας Πιλοτικής εφαρμογής κομποστοποίησης για την Κοινότητά μας και γενικά για την Κύπρο
• Μείωση συνολικού όγκου των σκουπιδιών της Κοινότητας και άρα μείωση των συνολικών εξόδων σε σχέση με τα έξοδα αποβλήτων
• Μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού θα υπάρξει αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης
• Πρόταση προς την Κυβέρνηση για επιπλέον επιχορήγηση της πιλοτικής εφαρμογής με στοιχεία πλέον στα χέρια μας για τα απόβλητα.

Τι ακριβώς είναι η Κομποστοποίηση (Λιπασματοποίηση);

Είναι μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Η κομποστοποίηση / λιπασματοποίηση, όπως αναφέρεται στην ελληνική ορολογία και από το συνθετικό της λέξης μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι η μετατροπή κάποιων οργανικών αποβλήτων με μια διαδικασία που επιστρέφει τα φυσικά οργανικά απόβλητα, με φυσικό τρόπο, στην φύση υπό μορφή λιπάσματος. Είναι ουσιαστικά ανακύκλωση της φύσης σε αντίθεση με τα ανθρωπογενή υλικά. Δηλαδή παίρνοντας ένα οργανικό υλικό, όπως απομεινάρια φαγητού, λουλούδια, ξύλα κτλ και μετατρέποντάς το σε οργανικό λίπασμα, το οποίο, εφ’ όσον διαλυθεί, θρέφει τη γη και υποστηρίζει την ανάπτυξη των φυτών.

Γιατί είναι καλό να κάνουμε κομποστοποίηση;

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και στην Κοινότητά μας φυσικά το 45-55%, όλων των οικιακών αποβλήτων είναι οργανικά. Η κομποστοποίηση απομακρύνει τα απόβλητα από την είσοδό τους σε χώρους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την προστασία και μείωση της παραγωγής στραγγισμάτων και αερίου μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου και ένα από τα πιο σημαντικά αέρια που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.

Με την κομποστοποίηση συμβάλουμε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης

Η λιπασματοποίηση (κομποστοποίηση) έχει μια απίστευτα θετική επίπτωση στην παγκόσμια υπερθέρμανση, εξασφαλίζοντας στην ουσία ότι θα έχουμε λιγότερα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που θα καταλήξουν στους χώρους απορριμμάτων.
Μια προφανής ερώτηση είναι στην ουσία αφού μπορούν εύκολα να βιοαποικοδομηθούν γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό στους χώρους απορριμμάτων; Το λυπηρό είναι ότι ακόμη και τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που καταλήγουν στους χώρους απορριμμάτων, δεν έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο οξυγόνο που είναι αναγκαίο και χρειάζεται για μπορέσουν αυτά τα υλικά να διαλυθούν.
Ακόμη και τα υλικά που ονομάζονται φωτοδιαλυόμενα, όπως ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες, βιοδιασπώμενα υλικά, υλικά που έχουν βγει στην αγορά τα τελευταία χρόνια με ενδεικτικά χαρακτηριστικά αυτοδιαλυόμενου υλικού, έχουν μηδενική πιθανότητα να διαλυθούν στους χώρους απορριμμάτων, ένεκα του ότι είναι τόσα πολλά μαζεμένα, πεταγμένα το ένα πάνω στο άλλο, σφικτά δεμένα μεταξύ τους που δεν έχουν έκθεση στον ήλιο και δεν αερίζονται ικανοποιητικά. Περαιτέρω μπορούμε να αναφέρουμε ότι μέσα από ερευνητικές μελέτες έχει καταδειχτεί ότι ακόμα και οι εφημερίδες (χαρτί που είναι βιοδιασπώμενο υλικό) και οι οποίες αποτελούν το 25% των οργανικών αποβλήτων, αντέχουν μέχρι και πενήντα χρόνια χωρίς να βιοαποικοδομηθούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα φαγώσιμα απόβλητα (εύκολα στην διάσπαση τους, πράσινα χόρτα, φρούτα και γενικά βιοδιασπώμενα απόβλητα), που φθάνουν περίπου τα 90 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο, είναι αναγνωρίσιμα μέχρι και 25 χρόνια αργότερα, δηλαδή παίρνει πέραν των 25 χρόνων η διάσπαση αυτών των υλικών που όλοι γνωρίζουμε ότι αν τα αφήσουμε στον κήπο μας σε ένα μήνα θα έχουν διασπαστεί σχεδόν και σε 3 μήνες επέρχεται η πλήρης διάσπασή τους (χόρτα και υπολείμματα λαχανικών).

Με την κομποστοποίηση έχουμε μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Τα γήινα απόβλητα συνεισφέρουν στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, νιτρώδες οξειδίου και άλλων αερίων θερμοκηπίου, λόγω του ότι μεταφέρονται σε φορτηγά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους. Όταν τα απόβλητα φθάσουν στον χώρο που απορρίπτονται διαλύονται σιγά-σιγά και αναερόβια σε ένα κλειστό χώρο από μπετόν, όπου παράγουν 50% μεθανίου και 50% διοξείδιο του άνθρακα, μια αναλογία πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό μεθανίου που παράγεται κατά την κομποστοποίηση αποβλήτων. Δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο βλαβερό για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί στο σπίτι, με την ανακύκλωση του φαγητού και την κομποστοποίηση βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων, σε κομποστοποιητή ή ειδικό κάλαθο.

Με την κομποστοποίηση μειώνουμε τα βλαβερά λιπάσματα στην φύση και δίνουμε πίσω στην φύση το οργανικό λίπασμα που προέρχεται από υλικά που παράγει η φύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Η διαδικασία κατασκευής των χημικών λιπασμάτων είναι υπερβολικά έντονη ενεργειακά και η χρήση ηλεκτρισμού μπορεί να φθάσει στη χρήση μεγάλου αριθμού μη ανανεώσιμων πηγών. Μόλις τοποθετηθούν στη γη, τα λιπάσματα τα οποία είναι από θειικό αμμώνιο και φωσφορικό αμμώνιο, συνήθως συνεισφέρουν σε μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικού οξειδίου στο περιβάλλον σε αντίθεση με τα οργανικά λιπάσματα.
Οι χημικές εκπομπές δρουν πολύ πιο γρήγορα από τα φυσικά προϊόντα και υπάρχει το ρίσκο υπερ λίπανσης των φυτών με τη δυνατότητα δημιουργίας τοξικών όπως, αρσενικό, κάδμιο και ουράνιο, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τα χημικά λιπάσματα. Αλλάζοντας τη μέθοδο με την οποία λιπαίνετε τα φυτά, από χημικά σε ‘πράσινα’ λιπάσματα, μπορείτε να βοηθήσετε στη θετική επίπτωση προς το περιβάλλον, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι νομίζετε.

Αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση – φόρμα – ερωτηματολόγιο που ακολουθεί στον πιο κάτω σύνδεσμο.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlDZVXLZIOozByRwLZgGruXeG_vfW950jlFIlQD_LcYYkvVQ/formResponse

 

 

Φωτογραφίες

Powered by Technomart